Vrijwel zeker geen woningbouw langs water Kaasmarkt

Leiden, 28 april 2021, 15:41 uur door Chris de Waard

De Kaasmarkt wordt mogelijk een groen binnenstadspark aan het water. De melden de wethouders Spijker (D66) en North (GroenLinks) vandaag in een gezamenlijke toelichting op het voorstel dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Of eigenlijk voorstellen. Het college legt de raad namelijk twee opties voor. Eén met de bouw van herenhuizen langs het water en eentje zonder extra bebouwing. “GroenLinks kiest voor geen kadewoningen”, zegt raadslid Ivo van Spronsen. “D66 neigt ook naar geen bebouwing”, laat raadslid Sander van Diepen van die partij weten. De derde collegepartij, de PvdA, houdt vooralsnog wel vast aan de bouw van de kadewoningen. Dat meldt duoraadslid Arjen Liemburg

Hoe het nieuwe plein er precies uit gaat zien wordt nader uitgewerkt als de raad een keuze heeft gemaakt. Bij de herinrichting van de Kaasmarkt verdwijnt in elk geval het gros van de parkeerplaatsen. Er blijven er maximaal 25 over. Het gaat daarbij onder meer om enkele plekken voor invaliden en ook voor elektrische (deel)auto’s. Ook voor de eigenaren van garageboxen die uitkomen op het plein blijft het mogelijk om hun auto’s daar in te parkeren. Het plein moet sowieso behoorlijk groen worden. Een motie van die strekking werd eerder al door de Leidse gemeenteraad aangenomen. Dus ook als er kadewoningen er wel komen.

Op de hoeken van het plein worden de komende jaren wel bouwplannen gerealiseerd. Het gaat daarbij om een fikse opknapbeurt van de Kaasmarktschool. De huidige gebruikers, veelal kunstenaars, onderzoeken momenteel of ze die herontwikkeling zelf ter hand kunnen nemen. Voor de hoek met de Middelweg worden plannen gemaakt voor woningen achter de hoge gemetselde muur en bij de Koppenhinksteeg is architect Hans Bakker van Atrium Vastgoed nog in gesprek met de gemeente over de appartementen die hij daar wil bouwen.

verder lezen kan op: https://sleutelstad.nl/2021/04/28/vrijwel-zeker-geen-woningbouw-langs-water-kaasmarkt/